(044) 331-85-78
(066) 950-95-63
(067) 469-12-59
(093) 170-17-65

Працюємо під час воєнного стану!

Питання - відповідь

Питання - відповідь

Коли краще замовляти експертизу

Коли краще замовляти експертизу - до купівлі ділянки або після, до розробки кошторису або після, до початку будівництва або після?

 

Будь-яка експертиза замовляється після того як вже є (тобто створений) об'єкт дослідження, так як замовити експертизу того, чого ще немає або не існує - неможливо. Час замовлення експертизи кошторису нічим не обмежено і не встановлено. Її можна замовити як до його підписання, так і в процесі або ж після завершення будівництва об'єкта.

 

На наш погляд, експертизу кошторису на предмет визначення правильності його складання, на предмет правильності розрахунку обсягів робіт (чи не завищені вони), які потрібно виконати згідно затвердженого проекту, бажано замовляти до його підписання з підрядником. Це робиться для того, щоб ви, перед тим як дати свою згоду на оплату певного виду робіт, могли бути впевнені що обсяги цих робіт не були завищені підрядником, і що вам не доведеться оплачувати роботи, які для будівництва вашого об'єкта зовсім не потрібні, або ж потрібні, але набагато в менших обсягах.

 

У кого замовляти експертизу? На що звертати увагу при виборі підрядника, які документи, дозволи, сертифікати повинні бути у експертів?

 

 

Зараз експертизу кошторису роблять багато: будівельні фірми, фірми, які займаються розробкою проектів на будівництво, оцінювачі, виконроби та ін. Ми рекомендуємо замовляти таку експертизу у незалежних експертних установах, в яких працюють експерти-будівельники, що атестовані Міністерством юстиції України з наявністю свідоцтва на право проведення судових будівельно-технічних експертиз та експертних досліджень. У цьому випадку, навіть якщо справа дійде до суду, то такий висновок буде мати в суді силу доказу. Дані експерти, перед тим як отримати статус експерта, проходять відповідну освіту та стажування. Згідно законодавства України, саме такі експерти офіційно можуть проводити будівельно-технічні експертизи.

 

Що можна розглядати, як мінімальний набір необхідних експертиз, проведених при будівництві будинку? Що є обов'язковою умовою, щоб убезпечити себе?

 

Природньо, будівництво - це завжди певний ризик для замовника. Ніколи наперед невідомо чи правильно підрядники складуть проектно-кошторисну документацію, зроблять певні розрахунки обсягів робіт та їх вартості, чи побудують відповідно до розробленого проекту, чи використають при будівництві саме ті матеріали, які мають бути згідно проекту, а не якісь дешеві замінники і т.д. Ми, як експерти, знаємо що в будівництві дуже багато варіантів і способів для махінацій і обману клієнтів з метою отримання додаткового прибутку. Не завжди ці факти вдається підтвердити навіть шляхом проведення будівельної експертизи. В першу чергу, це пов'язано з тим, що при будівництві об'єктів нерухомості є дуже багато прихованих робіт - тобто робіт яких після певного етапу будівництва вже не видно.


Наприклад, влаштування фундаментів (важко сказати скільки арматури там використано, якого діаметру, яка глибина і т.д.). і багато іншого. Тому, для того, щоб максимально убезпечити себе при будівництві об'єктів нерухомості від різних чинників, про які йде мова в даній статті, і повністю контролювати процес будівництва, замовнику бажано на об'єкті мати свою довірену людину, яка розуміється в будівництві та яка постійно буде там перебувати і контролювати всі робочі процеси. Або ж ці функції виконувати безпосередньо самому. Тільки так, максимально можна убезпечити себе від негативних факторів і махінацій будівельників.


На кожному етапі будівництва можна замовляти будівельно-технічну експертизу, конкретних розмежувань в цьому плані немає. Тут тільки питання до експерта будуть змінюватися. Припустимо після закінчення певного виду робіт можна замовити експертизу і поставити на вивчення експерта питання: Чи відповідають роботи з укладання стін (монтажу підлоги, влаштування перегородок і т.д.) державним будівельним нормам або ж проекту? Після того, як сам об'єкт або ж якась його частина зроблені, можна ставити питання на їх відповідність проекту. Чи не було допущено якихось порушень при будівництві? Чи є якісь відхилення від проекту і т.д.

 

Порядок проведення експертизи - хто і як виконує її? Хтось приїжджає раз в місяць, або після виконання робіт, або за телефоном з'ясовує деталі?

 

Як вже було сказано вище, подібного роду експертизу краще замовляти у незалежних експертних установах в яких працюють експерти-будівельники,  атестовані Міністерством юстиції України з наявністю свідоцтва на право проведення судових будівельно-технічних експертиз. Для проведення такої експертизи, зацікавленою особою в експертну установу подається відповідна заява і додаються документи, які є в наявності. Після оплати, експерт виїжджає на об'єкт дослідження для проведення експертизи за результатами чого дається офіційний письмовий висновок з відповідями на поставлені експерту питаннями.

 

Експертний висновок і його правомочність. Яку силу має висновок, чи можна його використовувати у суді?

 

Якщо експертний висновок підготовлено експертом-будівельником, який сертифікований Міністерством юстиції України та у якого є свідоцтво на право проведення судових будівельно-технічних експертиз, то такий висновок може надаватися у суді і він матиме силу доказу. Один важливий момент, який необхідно врахувати при цьому, це те, що замовник експертизи, бажано, повинен письмово сповістити підрядника про дату огляду об'єкта дослідження експертом і запросити його на цю процедуру. Цей крок мінімізує можливість підряднику в майбутньому спростовувати результати експертизи, говорити про упередженість експертів, піддавати сумніву результати експертизи.

 

Орієнтовна вартість експертних робіт, пов'язаних з контролем спорудження будинку. 

 

Вартість експертних досліджень, які проводяться атестованими експертами, що не працюють в спеціалізованих державних експертних установах, договірна і залежить від багатьох факторів: обсягу робіт, категорії складності дослідження, кількості поставлених на експертизу питань, кількості залучених експертів, терміновості проведення дослідження. Тому в кожному конкретному випадку дослідження вона розраховується індивідуально по конкретній ситуації.

06.02.2014

© 2011 Український центр судових експертиз
м. Київ, вул. Предславинська, 37, оф. 411, Тел: 0(44) 331-85-78;
0(66) 950-95-63; 0(67) 469-12-59; 0(93) 170-17-65.