(044) 331-85-78
(066) 950-95-63
(067) 469-12-59
(093) 170-17-65

Працюємо під час воєнного стану!

Коли призначається судово-психологічна експертиза

Судово-психологічна експертиза призначається ухвалою або постановою суду, самостійно або ж за клопотанням однієї зі сторін в процесі розгляду як цивільних, так і кримінальних справ. Також, психологічна експертиза може призначатися слідчими органами при розслідуванні різного роду кримінальних справ.


судово-психологічна експертиза 
Основна мета призначення даного виду експертизи - це встановлення факту нанесення фізичній особі моральної шкоди в наслідок різних протиправних дій та визначення її грошового еквіваленту.
 

Ситуації в яких можливе проведення психологічної експертизи:

- незаконне звільнення з роботи
- отримання різного роду травм (нещасний випадок на виробництві, ДТП, бійка, побиття та ін.)

- смерть родичів і близьких (ДТП, нещасний випадок на виробництві, вбивство, неякісна медична допомога)

- поширення недостовірної інформації

- незаконне псування майна (ДТП, пожежа, крадіжка)

- безпідставне утримання під вартою

- незаконне засудження

- ін.

Всі ми розуміємо, що за наявності протиправних дій у вищевказаних ситуаціях, потерпілий та/або його близькі родичі отримують різного роду моральну шкоду, який може проявитися в різних виразах: у наявності фізичного болю, психологічних переживаннях, душевних стражданнях і т.д.


Для того, щоб мати можливість стягнути суму моральної шкоди, потрібно, по-перше, довести її наявність, по-друге, підтвердити її розмір у грошовому еквіваленті. Як грамотно це зробити - знає не кожен. Можна писати цілі «поеми» в позовних заявах, розповідати як було погано, як було боляче, як ви ночами не могли заснути, все хвилювалися і переживали... Але питання в тому, як на все це подивиться суд та чи візьме до уваги ваші показання, враховуючи той фактор, що ви зацікавлена особа і можете щось перебільшити з метою збільшення компенсації.

Інша справа, коли підтвердження наявності моральної шкоди і, головне, визначення її грошового еквіваленту буде проведено якоюсь третьою, ні від кого незалежною стороною. От саме такою стороною і може виступити експерт-психолог, який не зацікавлений в певному результаті і якого дуже важко обдурити, враховуючи його знання і досвід в сфері людської психіки та поведінки.

Одним словом, кожен повинен займатися своєю справою. Тому, в таких тонкощах як підтвердження наявності моральної шкоди та визначення суми моральної шкоди, варто довіритися професіоналам.  
 


06.11.2014

© 2011 Український центр судових експертиз
м. Київ, вул. Предславинська, 37, оф. 411, Тел: 0(44) 331-85-78;
0(66) 950-95-63; 0(67) 469-12-59; 0(93) 170-17-65.