(044) 331-85-78
(066) 950-95-63
(067) 469-12-59
(093) 170-17-65

Працюємо під час воєнного стану!

Порядок проведення експертизи

Фізичні та юридичні особи мають право за своїм бажанням замовити проведення незалежної експертизи чи незалежного експертного дослідження. Для цього до Українського центру судових експертиз (м. Київ) подається відповідна заява із зазначенням питань, які потребують відповіді експерта. До заяви додаються необхідні документи та вказуються вихідні дані. 
 

Правила проведения экспертизы

Щодо послідовності виконання експертизи.

Після винесення ухвали (постанови) про призначення експертизи та вступу її в законну силу, матеріали судової справи (кримінального провадження) надсилаються на адресу експертної установи, де вони реєструються та передаються відповідному експерту для попереднього вивчення.
 

Попереднє вивчення матеріалів справи проводиться з метою визначення можливості виконання саме того виду експертизи, який зазначено в ухвалі суду, правильності формулювання питань, достатності наданих для експертизи документів та ін.
 

Крім того, після попереднього вивчення матеріалів справи експертом, формується рахунок на оплату витрат з проведення судової експертизи, який направляється платнику, що визначений в ухвалі чи постанові суду (слідчого) для проведення відповідної попередньої оплати. Після направлення рахунку виконання експертизи призупиняється до моменту його оплати. У випадку несплати – процесуальний документ (ухвала, постанова) про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом), залишається без виконання, а матеріали справи повертаються на адресу особи або органу, який її назначив.
 

Якщо під час вивчення матеріалів справи буде встановлено, що для проведення експертизи та надання відповіді на поставлені питання, вони містять недостатньо документів, або певних вихідних даних, експерт наділений правом їх запросити у органу, який призначив проведення експертизи шляхом направлення відповідного клопотання.

 

Порядок подання додаткових документів.

Документи, що додатково витребовуються експертом, подаються в експертну установу через орган, який призначив експертизу разом із супровідним листом.  
 

У випадку якщо для виконання експертизи необхідно провести обстеження об’єкту дослідження за його місцезнаходженням, на адресу суду та в копіях сторонам по справі, експерт, якому доручено проведення експертизи, направляє клопотання про забезпечення натурного огляду об’єкту дослідження.
 

У клопотанні вказується час і місце його проведення, проситься у органу, що призначив експертизу, про забезпечення присутності сторін спору та безперешкодного доступу до об’єкта дослідження. А у призначену дату та час сторона по справі на яку покладено обов’язок по оплаті витрат на проведення експертизи, повинна забезпечити прибуття експерта до об’єкту дослідження за його місцезнаходженням. Нез’явлення на обстеження однієї із сторін по справі не перешкоджає проведенню огляду об’єкту дослідження.
 

Провівши обстеження та зафіксувавши необхідні вихідні дані, експерт приступає до написання висновку експертизи, який готується з урахуванням усіх матеріалів справи.
 

У випадку ненадання судовому експерту безперешкодного доступу до об’єкту дослідження, ненадання додатково витребуваних документів, матеріали можуть бути повернуті, органу, що призначив експертизу із зазначенням причин неможливості проведення експертизи. При цьому експертом складається процесуальний документ – повідомлення про неможливість надання висновку експертизи. У окремих випадках експертиза може бути проведена на підставі матеріалів справи про що зазначається у висновку експерта.
 

Після завершення проведення судової експертизи, висновок експерта надсилається на адресу органу чи особи, що її призначив. При цьому надані на дослідження матеріали теж повертаються.
 

11.02.2014

© 2011 Український центр судових експертиз
м. Київ, вул. Предславинська, 37, оф. 411, Тел: 0(44) 331-85-78;
0(66) 950-95-63; 0(67) 469-12-59; 0(93) 170-17-65.