(044) 331-85-78
(066) 950-95-63
(067) 469-12-59
(093) 170-17-65

Працюємо під час воєнного стану!

Приклад експертного психологічного дослідження:

Проведення психологічного дослідження по заяві ОСОБИ-1 щодо визначення характеру і ступеню моральних страждань, завданих їй внаслідок втрати її сина в ситуації ДТП та визначення розміру моральної шкоди.

Питання, що були поставлені на вирішення експертного дослідження:

1. Чи були спричинені ОСОБІ-1 психологічні (моральні) страждання внаслідок смерті її сина ОСОБА-2, що сталася в ситуації ДТП?

2. Якщо так, то який орієнтовний розмір компенсації завданих ОСОБІ-1 моральних страждань (моральної шкоди)?

 

При проведенні дослідження використовувались: аналіз наданої документації, психологічна діагностично-орієнтована бесіда, змістовий аналіз суб’єктивної інформації; стандартні методики та спеціалізована науково-методична література.

Приклад експертного психологічного дослідження

Для надання відповідей на поставлені питання експертом проведено безпосереднє психологічне обстеження ОСОБИ-1. Під час бесіди експерт акцентував свою увагу на індивідуально-психологічних та психоемоційних особливостях особи, встановлені відповідні рівні абстрагування. Перевірено мислення, реакцію, увагу, пам'ять. У ході цілеспрямованого діагностичного опитування щодо психоемоційного та мотиваційного станів, які виникли внаслідок досліджуваної ситуації, виявлено негативні зміни в житті потерпілого, переживання, які його турбують.

Сукупний психологічний аналіз дозволив визначити, що досліджувана ситуація виникла незалежно від волевиявлення ОСОБИ-1, призвела до проблематизації його життя, що проявилося у інтенсивному емоційному стресі, виникненні почуття розгубленості, здивування від раптовості та неочікуваності події, обурення обставинами того, що сталося, почутті глибокого душевного болю.

Експертом встановлено, що трагедія, яка сталася, порушила звичний гармонійний стиль життя ОСОБИ-1, потягла за собою певну зміну сімейних традицій, обмежила можливості побудови нових сімейних планів, призвела до необхідності пристосовуватися до нових, погіршених умов існування.

Крім того, трагедія, що сталася, призвела до інтенсивного душевного потрясіння, обумовила необхідність залучення потерпілим значних психологічних ресурсів для подолання наслідків перенесеного життєвого стресу. 

Внаслідок конкретних обставин трагедії (ситуація ДТП) у ОСОБИ-1 появилися тривога та негативні очікування в ситуаціях дорожнього руху, страх повторення аналогічних подій щодо інших близьких родичів.

За результатами проведення дослідження, експертом встановлено, що в наслідок смерті сина, що сталася під час ДТП, ОСОБІ-1 були спричинені психологічні (моральні) страждання. Орієнтовний розмір компенсації завданих моральних страждань становить 216 мінімальних заробітних плат.

 


17.11.2014

© 2011 Український центр судових експертиз
м. Київ, вул. Предславинська, 37, оф. 411, Тел: 0(44) 331-85-78;
0(66) 950-95-63; 0(67) 469-12-59; 0(93) 170-17-65.